Language

Vision Denmarks julekort: Året der gik og et kig ind i 2024

En rekordhøj omsætning, et vigtigt politisk skulderklap, medvind i arbejdet med grøn omstilling, kompetenceudvikling og kreative teknologier. Vi ser tilbage på året der er gået med erhvervsbriller, og hvad 2024 bringer for Vision Denmark, vores medlemmer og samarbejdspartnere.

De foreløbige nøgletal for den danske styrkeposition spil, film og animation viser, at industriens samlede omsætning i 2022 løb op i 9,5 mia. kroner, dvs. en stigning på godt én milliard i forhold til året før. Igen var det spilbranchen, som tegnede sig for langt den største stigning på hele 18 pct. Eksporten viste en tilsvarende fremgang for den samlede industri på godt 0,5 mia. kr. til samlet 3,9 mia. kr.

Desværre ser 2023 ud til at have været langt mere udfordrende for mange virksomheder og medlemmer i Vision Denmark-klyngen. Mange er gået fra massiv efterspørgsel på nyt indhold og løsninger, og tilhørende mangel på kvalificeret arbejdskraft, til at måtte skære hårdt i medarbejderstaben, og flere større og erfarne virksomheder har desværre helt drejet nøglen om.

Industriens strukturelle udfordringer
Trods den svære markedssituation har mange virksomheder prioriteret at deltage i Vision Denmarks aktiviteter over hele landet for at få ny viden og inspiration til at skabe vækst og udvikling i deres virksomheder. Gennem vores brobygningsaktiviteter, projekter og netværk mellem virksomheder og viden-, forsknings- og uddannelsesinstitutioner samarbejder alle vores partnere for at løse nogle af industriens strukturelle udfordringer, som f.eks. grøn omstilling, brug af ny teknologi og fremskaffelse af risikovillig kapital. 

I 2023 fik virksomhederne og vores arbejde heldigvis også et vigtigt skulderklap med en bred politiske aftale om etablering af et Institut for spil og beslutningen om at afsætte offentlige midler til en række vigtige analyser for industrien og de kompetencer, vi benytter.

Vision Denmark arbejder for, at det politiske mandat bliver omsat til handling. Det gør vi bl.a. ved at drive flere arbejdsgrupper.

Gruppen for kvalificeret arbejdskraft i film- og tv-branchen er for alvor kommet til sin ret i 2023 og har både sat gang i en behovsanalyse, der skal kortlægge kompetencebehovet i film- og tv-branchen, og skaber nye standarder for stillingsbeskrivelser til fiktion og nonfiktion.

Samme proces og struktur bruger vi for Vision Denmarks arbejde med den grønne omstilling. Vi har dels etableret et nyt innovationssamarbejde for ni af de største virksomheder i spilbranchen, og arbejdet videre med gruppen for Bæredygtig Film- og TV-produktion / bftp. Her koordinerer vi initiativer og videndeling, som styrker virksomhedernes forudsætninger for at reducere klimabelastningen fra danske film/tv- og spilproduktioner.

Det har ført til, at tre danske spillefilm, to fiktionsserier og tre TV-shows er blevet GREEN FILM certificeret i 2023 og mange flere selskaber har implementeret grønne tiltag på deres produktioner. Samtidig er bftp-alliancens retningslinjer og redskaber til grøn produktion også blevet integreret i både DR og TV 2’s bæredygtighedsstrategier.

Også internationalt driver Vision Denmark et tilsvarende bredt samarbejde. Projektet European Writers Club er blevet samlingspunkt for 30 partnere fra den europæiske film- og tv-branche og nytænker måden, vi udvikler tv-serieindhold på i Europa, og hvordan man bringer indholdet hurtigere fra idé til marked. I 2023 blev programmet forlænget med syv millioner fra EU, som under titlen BOOSTING IMPACT – FROM FACTS TO FICTION skal bringe forfattere, producere og broadcastere på tværs af europæiske lande sammen med forskere og journalister om udvikling af fiktionsserier baseret på virkelige hændelser. Læs mere her.

I rene tal er 2023 blevet omsat til 47 events på tværs af klyngens tre hubs i Filmby Aarhus, Creative Viborg og København. Vi har blandt andet set på betydningen af kunstig intelligens i dels spiludvikling og film- og tv-produktion, samlet økosystemet omkring virtual production i et netværk og faciliteret møder mellem danske spiludviklere og investorer fra hele verdenen. Desuden har Vision Denmark investeret 8,4 mio. kr. i 13 nye innovationsprojekter, som har gjort det muligt for videninstitutioner og virksomheder at udforske, teste og få nye viden om blandt andet ny teknologi og nye produktionsmetoder.

Få det fulde overblik over Vision Denmarks innovationsprojekter.

2024


Mange af innovationsprojekterne bliver afsluttet i det nye år, hvor vi sørger for at dele den nye viden, så den kan komme i anvendelse i industriens virksomheder. I 2024 vender vores flagskib Copenhagen MatchUp også tilbage for fuld udblæsning og danner ramme om et eksklusivt mødested for danske spiludviklere og investorer og spiludgivere fra hele verdenen – i år med en pitching workshop op til eventen, så de danske virksomheder står stærkt i mødet med deres potentielle nye samarbejdspartnere.

De danske XR-virksomheder får også et nyt mødested i 2024, hvor de kan skabe samarbejder både internt og udenfor industrien og give input til klyngens arbejde med nye sektor-samarbejder og en større udbredelse af XR-løsninger.

Vi glæder os i det hele taget til at fortsætte arbejdet med at udforske nye forretningsområder og produktionsmetoder og facilitere samarbejder på tværs af virksomheder, videninstitutioner og andre, der vil lege med.

Følg med i vores eventkalender, hvor der vil dukke flere videns- og netværksaktiviteter op – i både Aarhus, Viborg og København.

Tak til alle vores 124 virksomhedsmedlemmer, supportere og partnere for godt samarbejde i 2023. Sammen løser vi de vilde problemer, som står i vejen for, at industriens virksomheder kan udvikle sig og Danmark forblive et kraftcenter for spil, film, animation og kreativ teknologi. Uden jer, intet Vision Denmark.

Med ønske om en kreativ jul og et innovativt nytår!