Language

REinvent Studios opruster finansiering af nordisk content

For salgs- og finansieringsselskabet REinvent Studios går kommercialitet og kvalitetsindhold hånd i hånd. Med deres lånegaranti fra EU på 195 mio. kr. vil de sætte nordisk film og tv-indhold i front på det internationale marked – på sigt også spil og musik

”jeg tror ikke helt det er gået op for os endnu, at lånet faktisk er gået igennem. Det er jo en aftale, vi har arbejdet på i to år! Det betyder, at vi nu kan beholde flere produktioner og rettigheder på dansk jord, da producenter ikke skal på tværs af fem forskellige lande for at lukke deres finasiering.”

Rikke Ennis, stifter og CEO i selskabet REinvent Studios, er flere gange i løbet af den seneste måned stoppet op og nevet sig i armen. Men den er god nok. Efter to års forhandling med den Europæiske Investeringsbank (EIF) er låneaftalen på 195 mio. kr. faldet på plads, hvilket gør det muligt for selskabet at lave en kraftig opjustering af deres investering i nordisk film og tv-indhold.

”Det betyder ikke, at vi bare har fået en check i hånden på 195 mio. kr., vi kan investere. Vi skal selv ud at låne pengene i banken, når vi finansierer indhold. Men det giver os mulighed for at forhandle en mere favorabel rente, så pengene bliver billigere for producenten og processen mere smooth. Målet er, at vi på sigt bliver konkurrencedygtige med franske banker som French Cofiloisirs and Coficiné, der er specialiseret i mellemfinansiering af film og tv-indhold,” forklarer Rikke Ennis.[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]

REinvent Studios tilbyder en bred vifte af investeringstilbud til film og tv-serier – såsom gap- og mellemfinansiering og equity – afhængig af det pågældende projekts behov. Herudover investerer de som salgsagenter MG’er (minimum garantees), som i modsætning til gap- og mellemfinansiering er ledsaget af selskabets strategiske rådgivning omkring salg og distribution.

Mellemfinansiering
Et midlertidigt lån, der sikrer en virksomhed finansiering i en afgrænset periode, indtil en anden indtægt udbetales. I filmproduktion bliver mellemfinansiering ofte brugt for at sikre likviditet indtil udbetaling fra tax rebates, incentives eller filmfonde.

Med EIF’s lånegaranti skal REinvent Studios give små- og mellemstore produktionsselskaber bedre adgang til mellemfinansiering og gennem MG’er distribuere nordisk indhold ud på det internationale marked. Der er en begrænsning pr. transaktion på 14,8 mio. kr., så selskabet skal ifølge Rikke Ennis ikke finansiere den næste ’Star Wars’ på dansk jord. Hensigten er derimod at støtte op om den nordiske fortælling.

I Danmark kan vi noget helt specielt i forhold til fortællinger. Der er ikke nødvendigvis brug for vilde effekter – det er fortællingen og de komplekse karakterer, der er i fokus. Det er det, vi blandt andet kigger efter, når vi investerer MG’er. Der er en kæmpe sult på content ude i verdenen lige nu, og særligt indhold fra de nordiske lande er i høj kurs. Så vi tager meget gerne imod henvendelser fra danske producenter med spændende nye projekter,” siger hun.

Salg, produktion og finansiering under samme tag
Så vidt jeg ved, er det aldrig sket før, at EIF har lavet en aftale med et privat selskab. De giver typisk disse garantier til banker. Men de har forstået, at vi har et grundigt kendskab til branchen og som salgsselskab ved, hvilket nordisk indhold der sælger og har potentiale kommercielt,” siger Rikke Ennis.

Da hun for tre år siden forlod Zentropas salgsselskab TrustNordisk og etablerede REinvent Studios, blev det Danmarks første selskab med salg, produktion og finansiering under samme tag. Ambitionen er at være en one-stop-shop for film- og tv-branchen I Norden, hvor de både kan producere og co-producere, sælge indholdet og hjælpe med finansiering – enten som en samlet pakke eller som enkeltstående ydelser.

Hensigten med at konstruere selskabet på den måde var først og fremmest, at der skulle være en tæt relation mellem produktion og salg for at effektivisere udviklingsprocessen og have en holistisk tilgang til hvert projekt. Ved at have salgsaspektet med fra starten, får produktionen en klarere retning, så det er tydeligt, hvilke markeder det skal ud på og hvilke målgrupper det skal ramme. Man forstår, hvad der er målet med fortællingen,” siger hun og tilføjer:

Det betyder ikke, vi går på kompromis med indholdet. Vi har stor respekt for autenciteten i historierne og forfatterens frihed til at fortælle sin historie på sin egen måde. Vi har bare et kommercielt kompas og en viden om, hvordan man booster et projekt og får det til at skille sig ud på det internationale marked, som vi navigerer efter.”

Den Europæiske Investeringsbank har givet lånegaranti til REinvent Studios for at understøtte udbredelse af nordisk audiovisuelt indhold til hele verden. Der er således ikke en afgrænsning til film og tv-serier. Selskabet vil i samarbejde med Vision Denmark undersøge muligheden og behovet for også at tilbyde investeringer i nordisk spil- og musikproduktion.

Find mere information om REinvent Studios her.

Foto: REinvent sælger og finansierer både egne produktioner såsom de to krimi thrillere ’Snow Angels’ og ’Outlier’, begge udtaget til Berlinale Series 2021, samt højprofilerede Skandinaviske film og tv-serier, blandt andet Bille Augusts længeventede spillefilm om Karen Blixen ”Pagten” (2021). Fotos fra venstre: “Snow Angels”: Johan Paulin, “Pagten”: Rolf Konow og “Outlier”: Shuuto Arctic.